top of page


2.2 MİLLİ BAYRAMLARIMIZ

Hiç Kurtuluş Savaşı yıllarını anlatan filmler izlediniz ni? Millî bayramlarımızı kutlamak size neler hatırlatır?
Her ulusun tarihinde dönüm noktası sayılabilecek günler vardır. Tarihimizde ulusumuz açısından çok önemli olayların yaşandığı bu günleri, millî bayram olarak kutlarız. Millî bayramlarımızda hep birlikte neşe ve coşku içinde oluruz. Bu günler bizlere atalarımızın bağımsızlığımız için verdiği mücadeleyi hatırlatır. Birbirimize sevgi ve paylaşma duygusuyla, daha çok çalışan ve üreten kimseler olmamız gerektiği duygusunu hissettirir. Millî bayramlarımız şunlardır:
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı: Ulusal egemenliğimizin simgesi olan Türkiye Büyük Millet Meclisinin 23 Nisan 1920’de açılışı anısına kutlamalar yapılır. Bugün, milletimizin bağımsızlığını dünyaya ilan ettiği gündür. Atatürk böyle önemli bir günü, geleceğin büyükleri olan çocuklara armağan etmiştir. Bu bayramda okullar, kamu kuruluşları bayraklarla süslenir. Günün önemini belirten konuşmalar ve törenler yapılır. Bütün yurtta folklor ve müzik şölenleri düzenlenir.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı: 19 Mayıs 1919'un tarihimizde önemli bir yeri vardır. Atatürk, yurdumuzu düşmanlardan kurtarmak için ilk adımı bugün atmıştır. Samsun’dan başlayıp Anadolu’nun değişik yerlerini dolaşarak halkımızı düşmana karşı mücadeleye çağırmıştır. Milletimizin de desteğiyle yurdumuz düşman işgalinden kurtarılmıştır. Bu nedenle Atatürk’ün Samsun’a çıktığı 19 Mayıs günü bayram olarak kutlanır. Atatürk, bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir. 19 Mayıs günü okullarımızla bütün resmî daireler, bayrak ve Atatürk posterleriyle donatılır. Bu günün anlam ve önemini hatırlatan konuşmalar yapılır. Halk oyunları oynanır. Müzikli etkinliklerin yanı sıra gençler arasında spor etkinlikleri de düzenlenir.
30 Ağustos Zafer Bayramı: 30 Ağustos 1922 günü, Kurtuluş Savaşı’mızda düşmanın yenilgiye uğratıldığı gündür. Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde başlatılan Büyük Taarruz’u Türk ordusu 30 Ağustosta zaferle sonuçlandırmıştır. Bu zaferin kazanıldığı günü milletçe Zafer Bayramı olarak kutlarız. Bayramda kamu kurum ve kuruluşları bayraklar ve Atatürk posterleriyle süslenir. Yapılan törenlerde günün anlam ve öneminin yanı sıra Atatürk’ün yurdumuz, ulusumuz için yaptığı çalışmalar anlatılır. Şehitlikler ziyaret edilerek şehitlerimiz anılır. Bu vatanı en zor şartlarda savunup bize bırakan atalarımıza şükran duygularımız dile getirilir.

ETKİNLİK

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı: Cumhuriyet, 29 Ekim 1923 tarihinde ilan edildi. Türk halkı böylece kendini yönetecek kişileri seçme hakkına sahip oldu. Atatürk, ilk cumhurbaşkanı seçildi. Cumhuriyetin ilan edilmesiyle egemenliğin halka ait olduğu kesinlik kazandı. Bu nedenle ülkemizde her yıl 29 Ekim günü Cumhuriyet Bayramı olarak kutlanır. Bu bayramda da okullar ve kamu kuruluşları bayrak ve Atatürk posterleriyle süslenir. Yapılan törenlerde cumhuriyetin kazanımlarını korumamız gerektiği vurgulanır. Tüm yurtta bir coşku ve sevinç yaşanır. Bizler millî ve dinî bayramlarımızı milletçe coşku içinde kutlarız. Böylece ortak tarihe sahip olan halkımızın birbirine olan sevgisi artar, paylaşma ve dayanışma duygusu güçlenir.
bottom of page