top of page


3.2 ENGELLİLERE SEVGİ İLE BAKARIZ

Bir gün engelli olabileceğinizi hiç düşündünüz mü?
Yaşadığımız çevrede doğuştan veya hastalık, kaza vb. sebeplerden engelli olan kişiler vardır. Bu kişiler başkalarının ilgi ve yardımına muhtaçtır. Çünkü engelliler işlerini yapmada ve gereksinimlerini karşılamada güçlükler çekebilirler.
Engellilere karşı duyarlı olmak ve onlara nasıl davranılması gerektiğini bilmek gerekir. Bir arkadaşımız, akrabamız veya kardeşimiz engelli olabilir. Onların hassasiyetlerini iyi anlamalıyız. Onları incitecek en ufak bir davranış, hayata bağlılıklarını olumsuz etkileyebilir. Engellilerin yaşamlarını kolaylaştırıcı önlemler alınmalıdır. Yaya kaldırımları, toplu taşıma araçları, hastaneler, okullar, kamu binaları, cadde ve sokaklarımız engellilerin rahatlıkla kullanabileceği şekilde yapılandırılmalıdır.

Engellilerin günlük yaşamlarını kolaylaştıracak, onları toplumsal hayata katacak çözümleri geliştirmeliyiz.
Teknolojinin getirdiği imkânları bu konuda olabildiğince kullanmalıyız.
Hz. Peygamber bazı engelli kimselere kamu hizmeti vermiştir. Örneğin, yürüme engelli olan Muâz b. Cebel’i Yemen’de vali olarak görevlendirmiştir. Yine görme engelli olan Abdullah İbni Ümmi Mektum’u müezzin olarak görevlendirmiştir. Hz. Peygamber engellilerin sorunlarının çözümünün Müslümanların üzerinde bir sorumluluk olduğunu şu sözüyle hatırlatmaktadır: “Bakıma muhtaç kimselerin sorumluluğu bize aittir.” Allah insanları değerlendirirken fizik yapılarına, soylarına, cinsiyetlerine, sağlam ya da engelli oluşlarına bakmaz. İnsanın Allah katındaki değeri; imanı, ibadetleri ve güzel ahlakı iledir. Hz. Muhammed (s.a.v.) bu durumu şöyle ifade etmektedir: “Allah sizin dış görünüşünü ze ve zenginliğinize bakmaz. Kalplerinize ve davranışlarınıza bakar.”
Engellileri üzecek davranışlarda bulunmamalıyız. Onların acınmaya değil, sevgi ve anlayışa ihtiyacı olduklarını bilmeliyiz. Onlara güzel davranmak, değer vermek, onlarla iletişim kurmak, ihtiyaçlarını gidermede yardımcı olmak, hayata bağlılıklarını artırır. Hiç kimsenin bilerek ve isteyerek engelli olmadığını ve her sağlam insanın bir kaza sonucu engelli olabileceğini unutmayalım. Sınıfımızda veya çevremizdeki arkadaşlarımızın arasında genetik özelliklerine veya sağlık sorunlarına bağlı olarak normalden daha uzun ya da kısa, zayıf ya da kilolu olanlar bulunabilir.
Konuşma güçlüğü çeken veya kendini ifade etmede zorlanan arkadaşlarımıza karşı kırıcı söz ve davranışlardan kaçınmalıyız. Bu arkadaşlarımızı oldukları gibi kabul etmeliyiz. Yüce Allah insanlarla alay etmeyi ve onlara onur kırıcı lakaplar takmayı kesin bir şekilde yasaklamıştır.
ETKİNLİK
Aşağıdaki engelli arkadaşlarınız sizce nasıl zorluklarla karşılaşıyor

....................................................................................................................

............................................................................................................................

............................................................................................................................................
bottom of page