top of page

Çev­re­niz­de bay­ram­lar na­sıl kar­şı­la­nır? Bay­ram gün­le­ri

 ne­ler ya­par­sı­nız?

2.1 DİNİ BAYRAMLARIMIZ

    Ulusların millî ve dinî yönden önem taşıyan bazı günleri vardır. Bu günlerde insanlar arasında sevgi, kardeşlik, yardımlaşma ve paylaşma duyguları güçlenir. Sevinçler paylaşılır. Toplumda birlik ve beraberlik sağlanır. İnsanlar aynı duygu ve düşünceler etrafında toplanır. Bu önemli günler, millî ve dinî bayramlardır. Dinî bayramlarımız Ramazan ve Kurban bayramlarıdır.

    Ramazan Bayramı: Ramazan ayının sonunda kutlanır. Orucun son günü, arife günüdür. Bu günün bitiminden sonraki üç gün, Ramazan Bayramı olarak kutlanır. Bayram için hazırlıklar günler öncesinden başlar. Evler temizlenir, bayram günü için giysiler hazırlanır, bayramda gelecek misafirlere sunulmak üzere tatlılar yapılır. Camide bayram namazı kılındıktan sonra bayramlaşılır. Evde anne, baba ve büyüklerin elleri öpülür. Büyükler de küçüklere bayram harçlığı ve armağanlar verirler. Akrabalar ve komşulara ziyaretler yapılır. Bayram günlerinde mezarlıklar ziyaret edilerek ölmüş yakınlar hatırlanır. Hastalar, kimsesizler ve yaşlılar ziyaret edilir. Dinî bayramlarda dargın olanların barıştırılması için ortam hazırlanır. Böylece bayramlar, insanlar arasında sevgi ve dayanışmanın güçlenmesine katkı sağlar.

     Kur­ban Bay­ra­mı: Kurban, Hz. İbrahim’den bu yana süregelen bir ibadettir. Bu bayramda kurban kesildiği için “Kurban Bayramı” adını almıştır, dört gün kutlanır. Ekonomik durumu iyi olanlar, bu bayramda kurban keserler. Bayramın ilk günü erken kalkılır ve bayramlık giysiler giyilir. Camide cemaatle bayram namazı kılınır. Aile içinde de bayramlaşıldıktan sonra kurban kesilir. Öncelikle ihtiyaç sahipleri gözetilerek kesilen kurbanın etleri dağıtılır. Böylece zenginlerle yoksullar arasında dayanışma sağlanır. Bu günlerde geleneklerimize uygun davranmak, toplumsal birlik ve beraberliğimizin pekişmesine katkı sağlar. Bu güzel gelenekleri sürdürmek hepimizin görevidir.

bottom of page